Búvárkodós Fornaxosok

2016. 08. 08.

A víz alatt, a víz felett, a jégen, vagy a levegőben. Bár a tűzzel nem játszanak, de a Fornaxosok szinte minden közegben igyekeznek kipróbálni magukat.

Legyen szó curling-versenyről, bowlingról, csocsóról vagy futásról a Fornaxos csapat nemcsak a szakmájában szereti bebizonyítani, hogy mikre is képes. Az eddigi sportsikerek után egy újabb sportágban tesztelték képességeiket, elmentek búvárkodni az Aquaworldbe.

A csapat egyik tagja már gyakorlott búvár – többiek számára azonban teljesen újdonság volt a víz alatti lét. A Fornax-nebulók első alkalommal a felszerelések kezelését, valamint néhány alapgyakorlatot sajátítottak el – az egyik ilyen feladat az úgynevezett Buddha póz, amikor a búvár Buddha pozícióban lebeg a vízben – ennek az a lényege, hogy sem kiemelkedni a vízből, sem a medence aljára lesüllyedni nem szabad, tehát folyamatosan lebegni kell.

„Bár sekély vízről beszélünk azért fontos, hogy az újonc igyekezzen leküzdeni esetleges félelmét az új környezettől, a nyílt víz esetében pedig majd a vízbiztonság érzése is elengedhetetlen lesz.” – mesélte az csapat leggyakorlottabb tagja.

Elsősorban szokniuk kellett tehát az új közeget, ami könnyűnek hangzik, ez azonban mégsem teljesen egyszerű a gyakorlatban – hiszen nemcsak az öltözetet és a palackot kellett megszokniuk, de a megfelelő „búvármozgás” elsajátítása sem könnyű feladat. Többen azonban hamar ráéreztek az ízére és nagyon jól érezték magukat a víz alatti közegben palackkal a hátukon és békatalppal, elnézést uszonnyal a lábukon. Az oktatáson ugyanis olyan alap dolgokat is megtanultak, hogy  a maszk nem szemüveg, az uszony nem békatalp és a légzőcső nem pipa – amit egy valamit magára adó kezdő búvárnak is tudni illik.

„A legtöbben sosem merültünk még, kíváncsiak voltunk milyen búvárkodni, részemről legközelebb jöhet a nyílt víz – mondta az edzés végén az egyik csapattag.