16. Challenge24 – Orosz győzelem, a magyar kupát ismét a Sparrows vitte el

2016. 07. 05.

Az idei Challenge24-en a Dandelion orosz csapat győzött, míg a Magyar kupát másodjára is a Sparrows csapata.

A Challenge24 immáron 2000 óta csábítja hazánkba a világ legjobb programozóit, a versenyen minden évben több száz csapat indul, így a mezőny első felében végezni komoly szakmai teljesítmény.

Az idei Challenge24-en a Dandelion orosz csapat győzött, Oleg Merkurev,         Nikita Sivukhin, Alex Danilyuk felállásban, míg a Magyar kupát másodjára is a Sparrows csapata, vagyis Weisz Ágoston, Nikházy László, Dankovics Attila. A Sparrows emellett a nemzetközi összetettben is előkelő 9. helyezést érte el, így hosszú évek óta először került a legjobb 10-be magyar csapat.

11 feladat várta az idei Challenge24 döntőjének résztvevőit. Az idei 30 csapatos nemzetközi döntőben három magyar csapat indult, valamint a Magyar Kupa keretében további 9 csoport mérte össze tudását, így már az Óbudai Egyetem épületében a verseny két teljes szintet is elfoglalt. A döntőben a versenyzőknek a hardveres feladat keretében erőművezérléssel kapcsolatos feladvánnyal kellett megküzdeniük, melyben hő, víz és szélerőművek együttműködését kellett optimalizálniuk. A résztvevők emellett hexagon alakú Sudoku pályákat oldottak meg, jelszavakat törtek fel, valamint zárójelezést vizsgáltak. A verseny egyik népszerű kompetitív feladványában az elődöntős feladat egy nehezített verziójával is találkozhattak a „játékosok”.

Az idei Challenge24 nyitórendezvénye második alkalommal is az ITPiknik volt, amely kötetlen szakmai beszélgetésre adott lehetőséget egyesületünk fontos szakmai partnereivel a verseny résztvevőin túl, a magyar hallgatók és fiatal végzettek számára is.

A résztvevők kötetlen formában ismerkedhettek meg a legkülönbözőbb feladatokkal és legmeghatározóbb vállalkozásokkal, babzsákokon, pokrócon beszélgetve, feladatokon együtt gondolkodva.

A hallgatók részvételét a hazai egyetemek mellett, külföldi felsőoktatási intézmények is támogatták, emellett magyar és nemzetközi cégek sora tartja fontosnak a kihíváson keresztül a tehetségek felkutatását és megismerését, vagyis a verseny alakulását a kezdetektől fogva nyomon követte a versenyalapító arany fokozatú támogatója, a Fornax.