Taroltak a lengyelek az idei Challenge24-en

2015. 07. 10.

Sikeresen zajlott a Fornax által is támogatott idei jubileumi Challenge24. A lengyelek egyértelműen uralták a mezőnyt, hiszen a két dobogós hely mellett az első hatba még további két lengyel csoport is befért, így átvették az eddigi dobogós fölényt az oroszoktól.

Sikeresen zajlott a Challenge 24, az idei jubileumi 15. Nemzetközi 24 órás Programozó verseny. A Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete (MAVE) által szervezett megmérettetés Európa egyik legnagyobb és egyben legrangosabbnak tartott független programozó csapatversenye, melynek idén az Óbudai Egyetem adott otthont.

A döntőbe mintegy 10 ország egyetemistái és a szakmát már profiként űző szakemberei jutottak be, a 30 külföldi csapat közül idén 13 jött Oroszországból. Az idei Challenge24-et végül a képen is látható lengyel HoChockiGon nyerte (Przemysław Dębiak, Marek Cygan, Jakub Pachocki), a második helyezett a tavalyi első lengyel PrecisionScrewdrivers lett, míg a dobogó harmadik fokára a cseh és szlovák tagokból álló Charles_University_Legion állhatott. Az első hatba még két további lengyel csoport is befért, s ezzel az idei Challenge24-en teljesen eltűnt az elmúlt évekre jellemző orosz dominancia és fölény.

Az idei kupa 0. napján a nagyközönség az International Geeks Together – Challenge24 WarmUp rendezvényen találkozhatott egymással, melyet az Iseeq idén már hatodszorra szervezett meg.

A nemzetközi verseny mellett a MAVE idén első alkalommal hirdette meg a Challenge24 Magyar kupát, melynek legjobbjai Weisz Ágoston, Dankovics Attila, Mészáros András alkotta Sparrows nevű ELTE-s trió volt, akiknek eredménye az összetett 12. helyére lett volna elegendő. A Sparrows egyébként két évvel ezelőtt már bejutott a főverseny döntőjébe, akkor a 21. helyen végeztek.

Az idei feladatok között helyt kaptak matematikai, algoritmikus, mesterséges intelligenciát használó és hardveres (képfeldolgozás és szabályozás elmélet) kihívások is egyaránt: volt módosított amőbajáték, melyben a harminc csapat egymás ellen játszott, a hardveres kihívásban pedig egy ping-pong labdát kellett ventilátor segítségével egy lyukba terelni. Az idő elteltével azonban – hogy a kihívás minél nagyobb legyen – egyre több akadály nehezítette a pályát. Íme a „ping-pong-os feladat video-ja:https://youtu.be/D-wd0m3TRKM

Az idén 25 éves Fornax, a jubileumi verseny gyémánt fokozatú támogatójaként pénteken kilátogatott a versenyre az Óbudai Egyetem Tavaszmező utcai épületében, hogy a „Challenge24 piknik” keretében személyesen is találkozhasson a fiatal programozókkal és informatikusokkal.