Fornax Izlandon a Magyar Cserkészszövetséggel

2017. 09. 28.

A Fornax ismét támogatta a Magyar Cserkészszövetséget – idén a Vándorcserkész Világtalálkozóra való kijutásban segédkeztünk a Magyar Moot Csapatnak, melyet ezúttal Izlandon tartottak.

A cserkészet több mint száz éves múltra tekint vissza – egy angol szigeten tartott húszfős táborból a világ egyik legnagyobb ifjúsági szervezetévé nőtte ki magát: a WOSM (World Organization of the Scout Movement) jelenleg több mint 40 millió taggal van jelen világszerte, és az ENSZ tanácsadó tagja. A cserkészet vagy cserkészmozgalom egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom.

A Magyar Cserkészszövetség a WOSM tagja, mintegy tízezer cserkésszel. Céljuk: a cserkészet életforma, ami a cserkész fogadalmon és törvényeken alapuló értékrend közvetítése a fiatalok felé. Ezáltal életrevaló, a hazája és nemzete iránt elkötelezett, felelős fiatalokat, polgárokat nevel, akiknek fontos az Isten felé növekedésük, önmaguk nevelése által. Módszerük a kis közösségekben, őrsökben történő cselekedve tanulás már gyerekkortól.

A Vándorcserkész Világtalálkozó, (Moot = találkozás) a WOSM által szervezett, négyévente megrendezett esemény. Az olimpiához hasonlóan azok az országok nyújtanak be pályázatot, akik rendezni szeretnének, majd ezt a WOSM által kirendelt bizottsága bírálja el.

A Magyar Moot Csapat függetlenül, külön alakult a Szövetség támogatásával, és Ők képviselték hazánkat Izlandon 2017 augusztusában. A találkozó első négy napjában Kanderstegben (Svájc) az európai cserkészparkban gyülekeztek a világ minden pontjáról a cserkészek, és ezután indultak útnak Izland felé. A nyitóceremónia Reykjavikban volt és a csapatok innen haladtak tovább az Expedíciós központokba. Érdeklődési köreik alapján csoportosítva, mindenki más-más területet fedezhetett fel a több mint 2 hetes túrán. A magyar küldöttség az északi terület egyik legnagyobb városába, Akureyribe került, és itt barátkozhattak össze a nemzetközi őrssel. Az ott töltött napok kirándulással, közmunkával, városnézéssel, ismerkedéssel teltek, de sikerült hajóval még bálna lesre is eljutniuk. Innen Úlfljótsvatn-ba buszoztak, ahol megismerhették az izlandi kultúra különböző jellegzetességeit, barkácsoltak, sportoltak és főleg sokat tanultak egymástól/egymásról. A túra utolsó részében Landmannalugarba mentek, ahonnan indul a híresen szép 55 km-es kirándulóút a Laugavegur trek – ezt a magyar csapatunknak 4 nap alatt sikerült teljesíteni. A csodás kaland zárásaként még sikerült ellátogatniuk a bámulatos Strokkur gejzírhez, azután fáradtan, de életre szóló élményekkel térhetett haza a Magyar Moot Csapat.

Köszönjük, hogy mi is részesei lehettünk a Vándorcserkész Világtalálkozónak, reméljük a jövőben is támogatásunkról biztosíthatjuk Őket.

További Jó Munkát és Légy résen!