Saját MÁV GSM-R hálózat négy Fornax rendszertámogatással

2017. 02. 23.

A MÁV saját GSM-R hálózatot épít ki, melynek köszönhetően nemcsak kommunikációja válik hatékonyabbá, de bekapcsolódhat az európai GSM-R hálózatba is. A Fornax ICTnégy rendszerrel is támogatja a projektet.

Néhány szomszédos ország vasúttársaságához hasonlóan a Vasúttársaságok (MÁV, GYESEV) a magyarországi vasútvonalakon is bevezetik a hatékonyabb és versenyképes európai vasúti közlekedés jövőjét biztosító úgynevezett ERTMS rendszert. A NISZ (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) „Rendszerintegráció és GSM-R rendszer szállítása” tárgyban Európai Uniós pályázat keretein belül közbeszerzési eljárást indított a MÁV vasúti GSM-R kommunikációs hálózatának kiépítésére. A projekt segítségével a rádiótechnikai, a kapcsolóközponti és az ehhez tartozó vezetékes átviteltechnikai rendszer módosítások nélkül lesz képes a későbbiekben telepítendő ETCS L2 vonatbefolyásoló rendszer kiszolgálására. Végeredményben, a GSM-R Projekt megvalósítása megteremti a magyarországi vasútvonalak és az európai vasúthálózatok közötti, a későbbiekben telepítendő ETCS L2 vonatbefolyásoló rendszer átjárható kommunikációs platformját. A komplex feladatot fővállalkozóként a Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM OVIT Zrt. konzorciuma hajtja végre, a Fornax alvállalkozóként vesz részt a munkában.

 A projekt 2014-ben indult, jelenleg is tart, a sikeres bevezetést követően pedig a rendszert naponta megközelítőleg 100 MÁV munkatárs használja majd.

Az új hálózat alkalmas lesz a magyarországi vasúthálózaton közlekedő vasúti közlekedés irányítására, a vasúthálózat fenntartására és karbantartására, illetve lehetőséget biztosít a beszéd- és adatátviteli szolgáltatások ellátására.

A projekt keretében a szakemberek a nemzetközi eu-s szabványnak megfelelő mobil tornyokat és a pályaszakaszok mellé bázisállomásokat telepítenek, ezzel a megoldással kiváltják a korábbi sokkal kevésbé hatékony, korábban használt „voki-toki” kommunikációt. Ennek köszönhetően a hálózatüzemeltetéssel és fenntartással foglalkozó munkatársak, átviteltechnikusok, pályamunkások, vonatvezetők, diszpécserek saját telefonos hálózaton keresztül első körben megközelítőleg 30 000 saját speciális telefonkészüléken keresztül kommunikálhatnak majd egymással. A komplett rendszer jóvoltából sokkal egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a munkatársak belső kommunikációja, ezzel arányosan pedig növekszik a szervezet belső hatékonysága, illetve a megtérülés után hosszú távon az üzemeltetés is olcsóbb lesz. A GSM-R rendszer segítségével a MÁV bekapcsolódhat az európai GSM-R hálózatba, illetve a későbbiek során a Magyarországon közlekedő külföldi vonatok is használhatják a hazai GSM-R rendszert.

A rendszer magas szintű kiépítését az alábbi ábra szemlélteti.

A Fornax ICT négy különböző informatikai megoldással is hozzájárul a rendszer OSS (Operating Support Systems) területének és ezen keresztül a projekt sikerességéhez. A cég saját fejlesztésű Eventus megoldása a GSM-R hálózat üzemeltetésének hatékony támogatását látja majd el, vagyis a hibajavítási, változáskezelési, karbantartási, létesítési, és egyéb ehhez kapcsolódó munkálatok menedzselését végzi. A projekt befejeztével a Fornax által szolgáltatott NI2 szoftver a hálózat műszaki nyilvántartását végzi, amely fizikai és logikai nyilvántartás is egyben – ebbe bele tartozik, minden tárgyi eszköz legyen szó épületekről, optikai kábelekről vagy adótornyokról.  Az OpenKM, Dokumentum kezelő szoftver, amely az egész hálózathoz kapcsolódó összes dokumentáció menedzselését, verziókövetését végzi. Végül a Graylog2 mely a GSM-R hálózatban szereplő szoftverek és hardverek által előállított naplózási információk (Logok) elemzését, az adatokban való keresések hatékony támogatását látja el. A szoftveresemények visszakövethetőségével lehetőség nyílik egy biztonsági esemény vagy a hálózat hibás működésből eredő problémák felderítésére és a lehetséges megoldások kidolgozására.

A Fornax fent említett négy szoftverből álló komplex rendszertámogatása megfelel az európai GSM-R hálózat szakmai követelményeinek és jelentősen hozzájárul majd a hazai GSM-R rendszer hatékony működéséhez.