INFOPROG 2016 – A jövő informatikusai Salgótarjánban

2016. 05. 05.

Idén huszadik alkalommal rendezték meg az INFOPROG informatikai versenyt a Füleki Gimnáziumban, a Kárpát-medence több száz magyar középiskolájának és diákjainak részvételével.

Az országosan egyedülálló kezdeményezés döntőjét két levelező fordulót követően tartották meg az Infotér Egyesület, az e-Talentum Nonprofit Kft, a Rákóczi Szövetség, valamint a NHIT szakmai együttműködésének köszönhetően. A rendezvényt a Fornax idén is támogatta.

Az indulók programozói és felhasználói kategóriában, valamint más területeken is versenyeztek egymással. A tanulók közül bíráló bizottság választotta ki a legjobbakat, akik oktatási ösztöndíjat és számítástechnikai eszközöket kaptak, az iskolák pedig tárgynyereményekkel lettek gazdagabbak.  A megmérettetés egyben a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnoksága is. Az Infoprog verseny döntőjében az elmúlt 20 évben több mint 2000 diák és közel 250 felkészítő tanár vett részt 50 különböző magyar tannyelvű középiskolából Délvidékről, Felvidékről és Erdélyből.

A pénteki konferencia a jelen illetve a jövő informatikai fejlesztőinek, kormányzati és civil szervezeteknek, valamint a vállalati szférának a találkozója is egyúttal, melyre a pénzügyi informatikában érintett előadók és vendégek érkeznek  különböző területekről.

A szervezők szándéka, hogy a pályaválasztás előtt álló diákokat a rendezvénnyel még jobban az informatika irányába terelje, hiszen a hazai informatikai munkaerő piacion kb. 10-20 ezer a betöltetlen állások száma és az infokommunikációs szektorban a havi bruttó átlagkereset a második legmagasabb az ágazatok között.

A rendezvényen elhangzott, hogy az adatok is alátámasztják, hogy az informatikai ágazat karriert, könnyű elhelyezkedést és jó keresetet biztosító szakmát jelent. Sajnos mindezen ágazati előnyök ellenére még mindig torz és negatív sztereotípiák élnek a társadalomban az informatikai szakmával kapcsolatban. A szervezők célja, hogy nemcsak a résztvevő diákok, de a környezetünk számára is elfogadóbbá váljék a szakterület, és többen válasszák továbbtanulásnál az informatika szakirányt. Emellett távlati terv, hogy a jövőben a világ minden magyarul beszélő középiskolása részt vehessen a vetélkedőn.

A konferencia és workshop másik célkitűzése, hogy erősítse  a pénzügyi tudatosságot a fiatalok körében, hiszen ma már a gyerekek 14 éves koruktól rendelkezhetnek bankszámlával, és bár a pénzügyi szolgáltatásaink európai szintűek, azonban a tudatos, felelős pénzügyi gondolkodás terén jelentős elmaradásban vannak.

A programon startup cégek is bemutatkoznak, ezzel is ösztönözve és példát mutatva a fiatalok számára, hogy ismereteik felhasználásával, fejlesztésével és egy eredeti ötlet segítségével milyen fantasztikus karrierlehetőségek előtt állnak.