INFOPROG 2015 verseny és „Lányok az informatikában” konferencia

2015. 05. 27.

Lányok az informatikában címmel konferenciát tartottak Salgótarjánban, a kárpát-medencei középiskolásokkal közösen pedig informatikai versenyt is szerveztek. A Fornax mindkettőt támogatta.

Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) szerint hazánkban tavaly informatikai képzési területen több mint 2000 férfi és csupán 316 nő végzett, miközben Magyarországon több mint 10.000 informatikai állást hirdettek meg.  A gyakorlat is azt mutatja, hogy a szülők inkább a fiúkat orientálják erre a pályára, ezzel szemben a lányok nagyon kis százaléka gondolja úgy, hogy az informatikai irány jelentene számára biztos jövőt és karriert. A „Lányok az informatikában” szimpózium & konferencia, azaz a „Girls in ICT” kezdeményezés ezt a kérdéskört vizsgálta meg társadalompolitikai, fejlesztéspolitikai és egyéb szempontok alapján. Az április végi salgótarjáni konferencia és műhelybeszélgetésre közel 400 diák, szülő, tanár és érdeklődő látogatott el. A „Girls in ICT” azt hivatott támogatni, hogy a magyar lányok pályaválasztáskor az informatikai, informatikus mérnöki területekre is lehetséges alternatívaként tekintsenek.

A konferencia és műhelybeszélgetés mellett megrendezték az INFOPROG 2015. – XX. Kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenyét is – mely egyben a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnoksága is volt. A verseny fő szervezője az Infotér Egyesület nagy értékű adományokat, ösztöndíjat, ajándékot adott át a programozói verseny nyertes diákjainak és iskoláinak határon innen és túl.

A Fornax számára nemcsak a hazai, hanem a határon túli magyar informatikai tehetségek jövője is ugyanolyan fontos, legyen szó akár fiú, akár lány diákról – ezért állt támogatóként a két említett kezdeményezés mellé.