A FORNAX megoldása a Hír-Közmű rendszer

2023. 02. 10.

A Fornax ICT által fejlesztett Hír-Közmű rendszer és a rendszer alapját képző Egységes Hírközlési Objektummodell (EHO) teljes szemléletváltást és modernizációt ígér a teljes magyar hírközlési piacon.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megbízása alapján a Fornax ICT a Hír-Közmű projekt keretében fejlesztette ki és valósította meg a Hír-Közmű 1.0 rendszert. A rendszer nemcsak az NMHH belső működését automatizálja az építés engedélyezési és építés-felügyeleti eljárások során, hanem a hírközlési hálózatok téradatbázis és objektum alapú megközelítésével a teljes magyar hírközlési piacra is hatással van. A téradat alapú engedélyezésre történő átállással nem csak a kérelmezők és a hatóság közti együttműködés válik hatékonyabbá, de a projekt során az országos lefedettségű közhiteles hírközmű nyilvántartás is kialakításra került.

Az Eventus Folyamatirányító (jBPM) és Nyilvántartó rendszerek (eCMDB) integrációjából született Hír-Közmű 1.0 rendszer biztosítja a kérelmek és a tervek elektronikus hitelesítését és elbírálását, támogatja a helyszíni ellenőrzéseket, az azokkal kapcsolatos adminisztrációt, jelentések generálását, valamint az eljárás során keletkező dokumentumok előállítását és tárolását is. Az integrált rendszerrel jelentősen csökkenthetőek az építéshatósági engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó költségek, miközben az elektronikus kialakításnak és a beépített automatizmusoknak köszönhetően az engedélyezési eljáráshoz szükséges idő is jelentősen lerövidíthető.

A digitalizálás másik jelentős előnye a hatósági eljárások során beérkező hírközlési infrastruktúra és térinformatikai adatok egységes és szakszerű feldolgozása, tárolása és elemzése, amelynek köszönhetően egységes téradatbázisként országos lefedettségű közhiteles hírközmű nyilvántartás valósult meg. A szabványosítást az Egységes Hírközlési Objektummodell (EHO) biztosítja, amely egy egységes adatmodellt kínál a piaci szereplők, tervezők, szolgáltatók és hatóságok számára. Az NMHH által ingyenesen biztosított – szintén a Fornax ICT által kifejlesztett – Egységes Szakági Tervezéstámogató Rendszer (ESZTER) pedig egy olyan tervezőprogramot kínál a szakmai közönség számára, mellyel egyszerűen előállítható  a hatóság felé a 20/2020 NMHH rendeletben előírt adatszolgáltatás. Az NMHH honlapjáról letölthető ESZTER alkalmazás azon piaci szereplők számára nyújt hatékony támogatást, akik a hálózatfejlesztési terveiket AutoCAD környezetben készítik el.

És nincs itt vége a történetnek. A FORNAX és az NMHH szakemberei által közösen kialakított Hír-Közmű rendszer számos továbbfejlesztési lehetőséget tartogat. Az országos közhiteles hírközmű téradat nyilvántartás lehetőséget biztosíthat például hatósági előadat szolgáltatásra. Az előadat szolgáltatás segítségével már a tervezői tevékenységet megelőzően a megadott tervhatáron belül a tervező NMHH-tól megkaphatja a vonatkozó tér- és infrastruktúra adatokat. Az előadatok felhasználásával mind a tervezői munka, mind a kapcsolódó adategyeztetés jelentően leegyszerűsödik.