FORNAX – fókuszban a fenntarthatóság

2022. 04. 16.

A klímaváltozás azonnali és határozott cselekvést sürget a magánszemélyek, és szervezetek részéről is. A FORNAX több területen is határozott lépéseket tett a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

Napjainkban több kihívással is meg kell küzdenie az emberiségnek, amelyek közül talán a klímaváltozás a legégetőbb, hiszen hatása a mindennapjainkban egyre inkább érzékelhető, így ezen a téren azonnali cselekvésre, beavatkozásra van szükség. Kritikusan fontos minden zöld innováció, minden olyan technológiai fejlesztés, amely társadalmi szinten segít csökkenteni a pazarlást és a túlfogyasztást, illetve minden olyan cselekvés, amellyel az egyén és a szervezetek, cégek ökológiai lábnyoma csökkenthető. A 100 százalékos magyar tulajdonban lévő Fornax-cégcsoport az elmúlt évtizedben mindhárom területen tett lépéseket annak érdekében, hogy a klímakatasztrófa még idejében elkerülhető legyen.

A zöld technológiák közül kiemelkedik az OKTF NHI (korábbi nevén OHÜ Nonprofit Kft.) részére a FORNAX által fejlesztett, EVENTUS alapokon nyugvó HGAS Hulladékgazdálkodási Alaprendszer. Ezzel a megoldással megvalósult a hulladékgazdálkodás korszerű és költséghatékony informatikai támogatása, biztosítva az évi több ezer tonnányi* szelektíven gyűjtött és hasznosított hulladék felügyeletét, mindemellett az OKTF NHI a korábbi papíralapú dokumentációját elektronikusra cserélhette.

Az e célra kifejlesztett mobilalkalmazással követhetővé váltak a gyűjtött hulladék legfontosabb adatai, valamint a hulladékgyűjtő járművek útvonalai, az így kapott információk felhasználásával és feldolgozásával pedig a partnerek hatékonyabb működést érhetnek el. Ezen felül a rendszer segítségével az illegálisan lerakott hulladék gyors, elektronikus bejelentése és felszámolása is lehetségessé vált. A hulladékgazdálkodási rendszert 2015-ben a Magyar Telekom zsűrije Delfin Díjjal jutalmazta az „Innováció a fenntarthatóságért” kategóriában. Az informatikai nagyvállalat ezt a díjat 2008-ban alapította azzal a céllal, hogy elismerje és díjazza azokat a vállalatokat, amelyeknek a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége kimagasló.

A FORNAX duplázott, hiszen két évvel később, 2017-ben ismét a magyar cégnek ítélték a rangos elismerést az élelmiszerpazarlás felszámolása érdekében létrehozott Redinner kifejlesztéséért. A Redinner alkalmazás célja a vendéglátóipari egységek és a fogyasztók összekapcsolása oly módon, hogy az éttermekben, menzákban, bisztrókban készült nem értékesített ételek a nap végén ne a kukában landoljanak, hanem azt a vásárlók kedvezményes áron „lefoglalhassák”, akár rászorultsági alapon is.

A meglévő erőforrások hatékony felhasználása nemcsak a két díjazott projektnél, hanem minden EVENTUS alapú rendszernél megvalósul, hiszen a munkafolyamat-, és munkaerő-menedzsment rendszer elemi célja a meglévő erőforrások hatékony, lehetőség szerint pazarlásmentes felhasználása. Ennek köszönhetően például projektjeink esetében átlagosan 13 százalékkal csökkenthető az utazásra fordított idő, 20 százalékkal a felhasznált üzemanyag mennyisége, és 30 százalékkal a szereléslétesítéshez szükséges idő, miközben a cég dolgozói 60 százalékkal több munkát képesek elvégezni. Az Eventus megoldásnak köszönhető optimalizált és a hatékonyságra törekvő munkaszervezéssel tehát a FORNAX partnerei nem csak a pénzügyi mutatóik terén, hanem az ökológiai lábnyomuk méretét tekintve is jelentős javulást értek el, illetve érhetnek el.

A Fornax-cégcsoport a fenntarthatóságban elkötelezett partnerként nemcsak ügyfeleinél, hanem a saját cégeinél is megvalósítja a hatékony erőforrásfelhasználást. Csak a valójában szükséges dokumentumokat nyomtatja ki ténylegesen papírra, szelektíven gyűjti a hulladékot, valamint irodáiban egyedi klímavezérlésű, energiahatékony berendezéseket használ, illetve az otthoni munkavégzés támogatásával is próbálja elkerülni a pazarlást. Hiszen a minél kevesebb áram, benzin, és papír felhasználásával is jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés és így megóvható az örökségül kapott bolygónk.

 

*A Budapest Környezeti Állapotértékelése tanulmány szerint a közszolgáltatás keretében szelektíven gyűjtött hulladék 2019-ben meghaladta a 96 ezer tonnát.