Automatizált ÁFA kalkulációt és nyilvántartást kínál a Fornax

2022. 02. 28.

A Fornax-cégcsoport kifejlesztette a HÉA (Hozzáadott Érték-Adó) rendszert, amely önálló szoftverként segíti harmadik országból az Európai Unóba történő értékesítések közvetítőn keresztüli, egyetlen tagállamban történő HÉA bevallási kötelezettség teljesítését.

Az Európai Unió 2021. július elsejével megszüntette a 22 Eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező csomagok adómentességét, amely értelmében a szolgáltatóknak az általános forgalmi adóval immár a kisebb értékű csomagok esetén is kalkulálniuk kell, illetve nyilván kell tartaniuk a csomagok ÁFA tartalmát.

Ez a korábbi megszokott átlag csomagszámhoz képest éves szinten több millió plusz csomagot is jelenthet, amely hirtelen hatalmas mennyiségű többletmunkát ró az importtevékenységet folytató cégekre.

A Fornax-cégcsoport az E-Trade Soft Europe Kft. felkérésére kifejlesztette a HÉA (Hozzáadott Érték-Adó) egyedi fejlesztésű rendszert, amely önálló szoftverként segíti az IOSS (Import One-Stop Shop, vagyis Egyablakos Rendszer) közvetítéssel foglalkozó cég munkáját.

A HÉA rendszer funkcionalitása szerteágazó, képes harmadik országból igénybe vett áru és szolgáltatás ÁFA tartalmának kalkulációjára és nyilvántartására függetlenül attól, hogy a célország Magyarország volt-e, vagy sem, alkalmazva a célország ide vonatkozó adójogi rendelkezéseit, előírásait. Emellett alkalmas az időszaki ÁFA bevalláshoz szükséges adatok kimutatására, valamint különféle összesítők és adóbevallások készítésére. Mindemellett a megoldás használatával automatizálttá tehető jogszabályi előírásoknak megfelelően a 150 Euró érték alatti küldemények adóhatósági kezelése is, amelyet a cég dolgozóinak máskülönben manuálisan kellene feldolgozniuk.

A Fornax szakértő csapata a HÉA rendszer kifejlesztésén Spring Framework, Angular, és Microservice Architecture technológiákat alkalmazva dolgozott.