Fornax belső szakmai továbbképzés a DPC-vel együttműködésben

2017. 06. 07.

A Fornax, Frontend fejlesztés és Scrum módszertan témában, szakmai továbbképzést szervezett szakértői számára a DPC Consulting Kft-vel együttműködésben.

A Fornax az IT oktatással, tanácsadással, valamint szoftverfejlesztéssel foglalkozó DPC Consulting Kft-vel eddig is kiváló stratégiai és szakmai együttműködést folytatott. Ennek egyik eredménye, hogy a két cég nemrég megszervezte első közös szakmai találkozóját, ahol az este fókuszában az agilis módszertan témája állt. Az előadó Dr. Birloni Ferenc, az agilis módszertan egyik nemzetközileg elismert, tapasztalt szakértője volt. A Loffice Paulay Ede utcai Cloud termében megrendezett esemény teltházas volt.

A Meetupot egy másik közös együttműködés követte, egy belső szakmai továbbképzés, melyet a DPC tart a Fornax szakemberei számára. A tanfolyam első része a Scrum agilis módszertanára épül, amely egyre jobban kezdi felváltatni a korábbi, vízesés modellre épülő fejlesztési modellét. A tanfolyam eredményekképpen a meglévő csapatok helyett úgynevezett Scrum teamek alakultak, és a Fornaxon belül egy jóval adaptívabb, követhetőbb fejlesztési folyamat vette kezdetét. A korábbi vízesés modellel ellentétben a projektek könnyebben alkalmazkodnak a megrendelő változó igényeihez, velük együttműködve képesek lehetnek a teamek a vevő számára a lehető legmegfelelőbb alkalmazásokat és termékeket leszállítani. Az iteratív és inkrementális fejlesztési modellnek köszönhetően a megrendelő napra kész lehet az alkalmazás állapotát illetően, a módszertan rugalmasságának köszönhetően megoldhatóvá válik a fejlesztések folyamatos finomhangolása, emellett a magas üzleti értékkel bíró modulok mindig előtérben maradnak.

Nagy Zoltán, a Fornax ICT ügyvezetője kiemelten fontosnak tartja a munkatársak továbbképzését és szaktudásának fejlesztését, ezért is kezdeményezte a DPC-vel közösen megszervezett továbbképzést: „Az informatikai iparág jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő szektor. A Fornax mindent megtesz azért, hogy szakértői többek között a hasonló tréningeknek köszönhetően piacképes tudással rendelkezzenek, elsajátítsák a vezető programozási nyelveket – így folyamatosan lépést tudjanak tartani az új szakmai trendekkel.” – mondja a vezető.

A továbbképzés második felében a hallgatók a Frontend fejlesztésbe nyerhetnek bepillantást, azon belül is az egyre fontosabb helyet elfoglaló NodeJS és Angular 2 keretrendszereket tanulhatják meg. Mivel ezek a webes piac elfogadott és elterjedt JavaScript, TypeScript alapú technológiái, a kompetencia megszerzésével a Fornax fejlesztői naprakész tudásra tesznek szert, a cég számára pedig rengeteg új projekt megnyerésére nyílik lehetőség. Mivel a tanfolyamon számos Fornax munkatárs részt vesz, a cég rugalmasan, skálázhatóan képes erőforrást biztosítani a későbbiekben felmerülő webes projektjeink számára, mindezt a legújabb technológiák felhasználásával.

A DPC csapata 1998. óta fejleszt, és tart szoftverfejlesztő képzéseket, a hagyományosnak számító Java oktatástól a modern JavaScript és Angular tanfolyamokig, soft skillek tréningektől agilis képzésekig. „Az utóbbi években legnépszerűbb termékünk a Skill Sprint Academy (www.skillsprint.io), egy cégeknek kínált ’dobozos’ oktatási csomag, ha úgy tetszik, egy privát, testreszabott bootcamp, mely segít a megrendelőinknek folyamatosan képezni meglévő és új alkalmazottaikat.” – mondta el Simon Géza, a DPC Consulting (www.dpc.hu) ügyvezetője.