Fornax Innovációs Piknik II. – IoT és az otthon automatizálás lehetőségei

2016. 07. 18.

Újabb gondolatébresztő eszmecserék a Fornax 2. Innovációs Piknikén Nagy Zoltánnal, a Fornax ICT ügyvezető igazgatójával az IoT és az otthon automatizálásának témájában.

Az első Innovációs Piknik sikerén felbuzdulva a Fornax ismét megrendezte önszerveződő rendezvényét, ahol olyan érdekes gondolatébresztő beszélgetéseket hívtak életre, amelyek nem feltétlenül kapcsolódtak szigorúan a mindennapi fejlesztésekhez – viszont annál inkább engedte szabadon a cégcsoport magasan képzett szakembereinek gondolatait.  Ez alkalommal az IoT és az otthon automatizálás lehetőségei álltak a középpontban, a témafelelős pedig a Fornax ICT ügyvezető igazgatója volt. Nagy Zoltán, aki több mint 20 éve foglalkozik nagyvállalati infokommunikációs megoldásokkal alapvetően nyitott minden új technológiára és kihívást jelent számára a különböző mindennapi életünket érintő problémák technikai megoldása. A téma aktualitása vonzotta a nyitott és érdeklődő munkatársakat, és nemcsak a fejlesztők, de más egyéb területek szakértőit is ellátogattak a piknikre.

Miért olyan aktuális az IoT témakör? Júniusban hazánkban tartott előadást az Amerikában jól ismert Brett King jövőkutató, író. Példaként vehetjük az ő előadásának gondolatait, amelyben King néhány jóslatba is bocsátkozott:

2033-ra több robot lesz, mint ember.

2025-re minden szektor globális vezető cége technológiai cég lesz, tevékenységtől függetlenül.

Az informatika, az IT eszközök és megoldások mára annyira az élet részévé váltak, hogy sokunknak fel sem tűnik, hogy a személyi számítógép megközelítőleg 30 évvel ezelőtt hódította meg a világot. Ez idő alatt ezek az újdonságok nemcsak életünket, de társadalmunkat és mindennapjainkat is átalakították. A Kaspersky Lab szakértői nemrég arra vállalkoztak, hogy a jeles évfordulón a messzi jövőbe tekintenek, és elképzelik, merre fejlődik majd az információtechnológia, hogyan változtatja meg az a földi életet 2045-ben, vagyis „röpke” újabb 30 év múlva.

“Az IT fejlődésének jelenlegi üteme megnehezíti, hogy pontos jóslatokba bocsátkozzunk arról, hol leszünk évtizedekkel később. Azonban az egyértelmű, hogy a technológiáink évről évre intelligensebbek lesznek, és az embereknek, akik használják őket, tartaniuk kell velük a lépést. Abban biztosak lehetünk, hogy a kiberbűnözők továbbra is megtesznek majd mindent azért, hogy a saját rosszindulatú céljaik megvalósítására használják fel az új IT fejlesztéseket” – mondta Alexander Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője. “Ugyanakkor azt leszögezhetjük, hogy bárhogyan is néz majd ki a világunk 30 év múlva, a kényelmünket és biztonságunkat most kell megalapoznunk. A technológia nem más, mint egy eszköz, és csak rajtunk áll, hogy jóra vagy rosszra használjuk.”

Tény, hogy a jelenlegi trendek alapján már léteznek szigetszerű megoldások például kertöntözésre, fűtésre, hűtésre, vagyonbiztonságra, de az átfogó kulcsrakész megoldások hiányoznak. A Fornax szakemberei számára, akik évek óta többek között professzionális vállalati megoldások, vállalatirányítási és komplex pénzügyi informatikai rendszerek fejlesztésén dolgoznak – igazi szakmai és intellektuális kihívást és kalandot jelentett ez az „együtt gondolkodás”.

Beszámoló az első Innovációs Piknikről: http://fornax.hu/blog/2016/06/05/fornax-innovacios-piknik-kotetlen-szakmai-parbeszed/