Fornax szakmai publikáció az Infokommunikációs és jog szaklapban

2015. 09. 25.

A Fornax munkatársai két témában is közöltek szakmai cikket az Infokommunikációs és jog szaklapban. Az „Intelligens járművek az utakon – Háttér, lehetőségek, kockázatok és megoldások” illetve „A dolgok internete, technológiai háttér, információbiztonsági és adatvédelmi aspektusok” témakörben.

A Fornax több, mint 25 éves rendszerintegrációs tapasztalattal a háta mögött a mindennapi feladatok és projektek elvégzése mellett tudományos kutatómunkát is végez. A Fornax cégcsoport a közelmúltban új vidéki irodát nyitott Veszprém belvárosában, amelyben informatikai fejlesztési központot alakított ki.  Az itt dolgozó munkatársak többek között az Eventus munkafolyamat és munkaerő-kezelő szoftver termékfejlesztésén dolgoznak.

A Kutatómunka eredményeként több olyan összegzés is született különböző témákban, amelyek megérettek arra, hogy tudományos igényességű publikációként megjelenjenek különböző szakmai fórumokon.

Ezért a Fornax szakemberei és szakértői legutóbb két cikket is közöltek az Infokommunikációs és jog szaklap XII. évfolyamának 62-63. számában. A 2004 óta negyedévente megjelenő kiadvány alapvetően informatikai jogi, hírközlési jogi és médiajog témájával foglalkozik.

A Fornaxnak elsősorban az IKT területén van jelentős tapasztalata, de a távmérések körében is szedett fel tudást a cég. Mind az IoT, mind a connected car koncepció az M2M – azaz gépek közötti kommunikáción alapul, így kézenfekvőnek látszik a kapcsolódás. A Fornax saját hazai és nemzetközi díjas munkafolyamat és munkaerő-menedzselő rendszere, az Eventus számára új felhasználási területeket keres. Mind az IoT-ben, mind a connected car témában nagy potenciált lát a cég, jól illeszkednek az Eventus koncepciójához, ezért esett a választás erre a két aktuális témára.
Az „Intelligens járművek az utakon – Háttér, lehetőségek, kockázatok és megoldások” című tanulmányban Nagy Zoltán, villamosmérnök, a Fornax ICT ügyvezetője, Nagy Zsolt, jogász, Schleinitz István és Vereb András mérnök-informatikusok, a Fornax ICT fejlesztő munkatársai az intelligens járművek jövőjét, és lehetséges széleskörű elterjedésének témáját taglalják. A tanulmány a közúti, motorizált járművekkel összefüggésben mutatja be az információs és kommunikációs technológiák járműipari fejlesztésekre gyakorolt hatását, a műszaki-informatikai hátteret, érintve az eltérő fókuszú szakterületek találkozásában rejlő lehetőségeket, végül a felmerülő kockázatokat és a kockázatok kezelését biztosító megoldásokat. A szerzők a cikkben arra is kitérnek, hogy mennyire és hogyan oldható meg jelenlegi “buta” járművek intelligensebbé, „okosabbá” fejlesztése. A szakcikk kihasználva a társszerzők hátterében rejlő előnyöket, a kérdéskör műszaki-informatikai aspektusai mellett a jogi vetületekről is áttekintést ad.

A dolgok internete, Technológiai háttér, információbiztonsági és adatvédelmi aspektusok címmel írt témát pedig az hívta életre, hogy az információs és távközlési technológiák fejlődésével és elterjedésével, az internet közművesedésével a dolgok internete (IoT), illetve annak alapja, a gép-gép közötti (M2M) kommunikáció az infokommunikációs iparág egyik meghatározó, tematizáló kérdéskörévé vált. A rohamléptékű technológiai fejlődés az eszközök összekapcsolásában rejlő kétségtelen előnyök ellenére számos kitettséget eredményez, melyeket kezelni kell. Bocsok Viktor jogász, Loós Csaba hálózatfejlesztési igazgató, Boldizs Péter és Major Tamás fejlesztő-mérnökök, a Fornax szakértői a tanulmányban vázolják az IoT fogalmi-technológiai hátterét, illetve bemutatják a jelenséggel összefüggésben felmerülő adatbiztonsági – műszaki és jogi kérdéseket, a fenyegetéseket és az azokra adható lehetséges válaszokat.

Az Infojog honlapja:  http://www.infojog.hu/szam/62

A két tanulmány az alábbi linkekre kattintva olvasható:

Intelligens járművek az utakon – Háttér, lehetőségek, kockázatok és megoldások

A dolgok internete, technológiai háttér, információbiztonsági és adatvédelmi aspektusok