Scrum fejlesztési módszertan a Fornax-nál

2017. 12. 12.

A Fornax – az Eventus alapú megoldásainál – szoftverfejlesztési munkafolyamataiban ez év elejétől bevezette a Scrum fejlesztési módszertant, amely nemcsak hatékonyabban és rugalmasabban kezeli az ügyféligényeket, de lehetőséget biztosít a fejlesztés során az esetleges változások újragondolására is.

A Scrum a szoftverfejlesztés egyik módszere, amelyet gyakran használnak az agilis szoftverfejlesztés eszközeként is. A Scrum eredetileg szoftverfejlesztési projektmenedzsment- módszertannak készült, de alkalmazható szoftverkarbantartási projektek vezetésére vagy akár programmenedzsment-megoldásként is.

A korábban alkalmazott úgynevezett „Vízesés projekt” modell mentén a fejlesztők egy előre megbeszélt rendszertervet követve dolgoztak. A gyakorlat azonban azt mutatta, hogy ez a szemlélet hosszabb projektek esetében nem működik elég rugalmasan, nem támogatja elég hatékonyan az ügyféligények változását.

A Scrum modell ezzel ellentétben rövidebb, általában két vagy háromhetes időszakokkal tervez és így képes az ügyféligények változását a módszertanban rögzített módon figyelembe venni a fejlesztés alatt.

A szemlélet egyik előnye, hogy az ügyfél az előre megbeszélt menetrendben folyamatosan látja, hogy az egyes időszakok hogyan teljesülnek és azt is, hogy esetleg milyen módosításokra lenne szükség a munka során. A munkafolyamatokba bármikor be lehet avatkozni, ha például néhány feladat kimaradt, vagy egyes igények elvesztették jelentőségüket, ezek a különböző fázisok között is módosíthatóak, a módszertanban rögzített módon.

Az így elkészült eredménytermék gyakorlati felhasználhatósága általában magasabb, mint egy klasszikus vízesés modellben fejlesztett eredményterméké, pont azért, mert a megrendelő menetközben is beavatkozhat a szoftverfejlesztési folyamatba.