ZOUNUK 30. – a Szolnoki Levéltár jubileumi kiadványának támogatása

2016. 07. 21.

Nemrég jelent meg a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának idei évkönyve – a kiadvány megjelentetéséhez a Fornax is hozzájárult támogatásával.

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának évkönyve, a ZOUNUK immáron három évtizedes múltra tekint vissza, ezzel a megye legrégebbi, megszakítás nélkül megjelenő tudományos ismeretterjesztő kiadványa, mely helyi és országos szinten is magas színvonalat és szakmaiságot képvisel. Jász-Nagykun-Szolnok megyében bölcsészettudományi egyetemi képzés nincs, s az ország egyik legszegényebb megyéjeként külön kutatóintézetek fenntartására sincs lehetőség, így a történettudomány és helytörténet-kutatás művelői számára megyei hatókörű tudományos műhelyként a levéltár szerepe kulcsfontosságú a kutatók összefogásában, számukra publikálási lehetőség biztosításában.

Az idei kiadványban ennek megfelelően az intézmény levéltárosai mellett elismert történészek, muzeológusok és helytörténet-kutatók is beszámolnak tanulmányok és forrásközlemények formájában a megyével kapcsolatos legújabb kutatási eredményeikről – amelyek nagyrészt levéltári forrásokra épülnek. Az idei 370 oldalas kötet szerzői között olyan elismert kutatókat találni, mint például Hermann Róbert hadtörténész, akadémiai doktor, Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, Selmeczi László régész, Hidán Csaba egyetemi adjunktus, Varga Árpád megyei főügyész. Emellett fiatal, tehetséges kutatók is teret kaptak tudományos publikációik megjelentetésére. A ZOUNUK 30. kötetében összesen 11 lektorált publikáció, 8 tanulmány és 3 bevezetővel ellátott forrásközlés jelenik meg. Ezen írások az elmúlt 300 év változatos témáit dolgozzák fel, a hadtörténettől kezdve a gazdaság- és közigazgatás-történeten át az 1956-os forradalom idején és után elkövetett bűnesetekig bezárólag.

A kötet nemcsak a tudományos élet művelőinek szolgál új kutatási eredményekkel, de a történelem és helytörténet iránt érdeklődő nagyközönségnek is számos újdonságot és ismeretet nyújt Szolnok megye történelméről.

A nagy múltú és színvonalas kiadvány idei megjelentetéséhez a Fornax is hozzájárult támogatásával.