Tarolt a Fornax Curling csapata – Veretlen (5 – 0) győzelem

2016. 06. 09.

Kevesebb, mint egy éve űzik ezt a különleges sportot, és máris megnyerték az idei Hétfői Cég Curling Kupát – ráadásul vereség nélkül – a Fornax ICT Curling csapata! 🙂

A Fornax múlt ősszel alakult Curling csapata már első versenyén, az idei Hétfői Cég Curling Kupán veretlenül állhatott fel a dobogó első fokára. Az amatőr körmérkőzéses országos versenyre bármelyik magyar vállalat jelentkezhetett, aki szerette volna magát kipróbálni a sportágban. A Fornax csapata önszerveződő módon alakult. Először csak a játék és az öröm kedvéért jártak le néhányszor a jégre, később ebből a csapatból alakult ki a mostani győztes csapat.

Azóta is minden lehetőséget kihasználnak a gyakorlásra – erre, és az éles helyzetek megélésére is kiváló alkalomnak bizonyult a mostani megmérettetés. A csapatban több rutinosabb és néhány kezdő játékos is van – de ez mit sem számított, hiszen a sok gyakorlásnak és lelkesedésnek köszönhetően a tagok győzelemre vitték a csapatot.

Bár Magyarországon viszonylag régóta űzik ezt a testmozgást, sokan nem is gondolnák, hogy a mostanihoz hasonló szabályok szerinti játékot közel 450 éve játszák a Németalföldön – ezt egy korabeli festmény is megörökítette. A 1998-as naganói téli olimpia óta pedig folyamatosan része a téli olimpiai játékok műsorának, és azóta már nők is indulhatnak ebben a sportágban.

A curlinget két csapat játssza, mindkettő nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához.

A magyarul jégtekeként is emlegetett sport bár külső szemlélő számára egy könnyed mozgásnak tűnhet, azonban folyamatos fizikai készenlétet igényel, hiszen komoly szükség van a karizmokra, tartóizmokra és főleg a combizmokra.

A jó taktikai érzék mellett nagyon fontos kritérium tehát a testi erőnlét, de az egyensúlyérzék, a precizitás és a koncentrációs készség is sokat nyom a latba.

Ennél a technikai sportnál a versenyzők számára legnagyobb kihívást pedig az jelenti, hogy bizony keményen „söpörni” kell. Ami nem jelent mást, minthogy a jeget simára kell „csiszolni” ahhoz, hogy a kő a jég kis egyenetlenségein ne akadjon meg vagy lassuljon le – ezzel lehet szabályozni ugyanis a kő sebességét, irányát.

„A mérkőzéseken a Fornax csapat taktikájára az volt jellemző, hogy inkább a biztos játékra hajtottak, megfontoltan és következetesen hozták ki magukból a maximumot. „Mindannyiunk tisztában volt a csapat képességeivel, és mindig az ellenfél stratégiáját felmérve hoztuk ki magunkból a lehető legtöbbet úgy, hogy közben nagyon élveztük minden percét” – meséli Kasuba Viktor csapatkapitány.

A Hétfői Cég Curling Kupa nyertes serlegét a Fornax csapat május 30-án az ünnepélyes díjátadón vette át a Kamara erdei Curling Pályán.

A nyertes Fornaxosok az elismerés mellett egy curling bérletet is kaptak, amely lehetőséget biztosít számukra, hogy az ősz beköszöntével felkészülhessenek majd a jövő évi bajnokságra.

A győztes Fornax Curling csapat tagjai:

Záhonyi Zsuzsa

Nagy Ricsi

Czipper Dani

Molnár Marci

Kasuba Viktor

Deák Gábor