Közép-kelet-európai SAP Quality Awards verseny – Aranyérmet nyert a KNYKK és a Fornax SI projektje

2016. 06. 02.

A Fornax SI az elmúlt évek alatt számos SAP bevezetést tudhat maga mögött. Ezek közül több annyira sikeresnek bizonyult, hogy ügyfelei a projektekre vonatkozóan magas nemzetközi szakmai elismeréseket kaptak. A legújabb ilyen kitüntetés az SAP Quality Awards arany díja Közép és Kelet-Európában „Gyors megvalósítás kategóriában”, amelyet a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (KNYKK) egységes integrált informatikai rendszerének bevezetése nyert el.

A Fornax SI az elmúlt időszakban már a harmadik aranyérmes projektet valósította meg. 2014-ben az MVM Zrt. egységes vállalatirányítási rendszerének reimplementálása, 2015-ben a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-t (NISZ) SAP bevezetése, idén az MNV Zrt. tulajdonában lévő KNYKK Zrt SAP bevezetése kapta meg a SAP Quality Awards arany fokozatú elismerését.

Az egységes integrált informatikai rendszer bevezetésének keretén belül a KNYKK – a Vértes Volán és az Alba Volán jogutódja – részére számos egyéb terület mellett (pl. eszközgazdálkodás, karbantartás, logisztika, pénzügy) a személyügyi és a bérszámfejtési rendszert is az SAP üzleti szoftvere adja. A komplex megoldást a Fornax SI szakemberei vezették be. A rendszer éles indulása múlt év májusában sikeresen megtörtént.

A Vértes Volán és az Alba Volán közlekedési központba történő beolvadása új informatikai koncepció létrehozását tette szükségessé. Ennek köszönhetően pontos, egységes képet kap működése minden mozzanatáról a több mint 1500 főt foglalkoztató társaság. A vállalatirányítási rendszerrel emellett lehetővé válik például az 530 autóbusz karbantartásának egyszerűbb adminisztrációja, a számlák egységes kezelése, utalása, a kapacitáskihasználtság mérésének támogatása. A több ezer partnerrel dolgozó társaságnál gyorsabbá, ellenőrzöttebbé válik a számlafeldolgozás is, illetve napi szinten követhető lesz a bevételek, kiadások alakulása. A fejlett analitikai funkciókkal egyúttal könnyebben készíthetik elő a szakterületek vezetői a különféle beszámolókat, összességében pedig a teljes vállalati stratégiát.

A havonta 3,5 millió km teljesítésével 7,3 millió utast szállító társaság hatékony működtetésének támogatását várja az SAP vállalatirányítási rendszerétől. Az iparág-specifikus megoldás bevezetése 78 millió forintba kerül, amelyet központosított közbeszerzés keretében valósítottak meg. A KNYKK Zrt.-nél az SAP bevezetésén egy olyan professzionális szakmai csapat dolgozott összehangoltan, ahol a munkatársak többsége közel 20 éve hajt végre hasonló projekteket együtt. A Fornax szakértői csaknem két évtizedes tapasztalat alapján kidolgozott saját projektmenedzsment módszertant követve dolgoznak. Szakembereik munkája során a projektvezetési módszertan szorosan összefonódik az implementálási ütemtervvel, az SAP bevezetési metódusával az úgynevezett ASAP7 implementálási módszertannal. Ez a szakmai megközelítés, valamint a KNYKK motivált projekt csapata és a felső vezetése által biztosított kiemelt támogatás volt a kulcsa annak, hogy a Fornax és a KNYKK az SAP bevezetési projektet a nagyon rövid határidőre, a vele szemben támasztott minőségi követelményeknek mégis megfelelve kivitelezhette.

Az idei nyerteseket, köztük a Fornax SI-t a júniusi prágai SAP Executive Forum során megrendezett ünnepségen hirdették ki. A kihívás azonban itt nem fejeződik be, ugyanis az aranydíjasok automatikusan továbbjutnak a regionális SAP Quality Awards versenyre is, amely már magába foglalja egész Európa, Közel-Kelet és Afrika versenyzőit is. Az aranydíjasok kiválasztása pedig 2017 januárjában veszi kezdetét, miután az SAP régió összes piaci területén lezajlott a helyi küzdelem és kihirdették a területek győzteseit.

SKMBT_22316060206291-1

SKMBT_22316060206320-1