Közép-kelet-európai SAP Quality Awards verseny – Aranyérmet nyert a KNYKK és a Fornax SI projektje

2016. 06. 02.

Fornax SI performed several SAP installations in the past years. Several of these proved so successful that the clients received prestigious international acknowledgments from the industry. The latest of these is a gold prize of SAP Quality Awards in Central and Eastern Europe in the category of Fast Implementation, which was given to the implantation of a unified integrated IT system at the Midwest Hungarian Traffic Center (MHTC).

A Fornax SI az elmúlt időszakban már a harmadik aranyérmes projektet valósította meg. 2014-ben az MVM Zrt. egységes vállalatirányítási rendszerének reimplementálása, 2015-ben a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-t (NISZ) SAP bevezetése, idén az MNV Zrt. tulajdonában lévő KNYKK Zrt SAP bevezetése kapta meg a SAP Quality Awards arany fokozatú elismerését.

Az egységes integrált informatikai rendszer bevezetésének keretén belül a KNYKK – a Vértes Volán és az Alba Volán jogutódja – részére számos egyéb terület mellett (pl. eszközgazdálkodás, karbantartás, logisztika, pénzügy) a személyügyi és a bérszámfejtési rendszert is az SAP üzleti szoftvere adja. A komplex megoldást a Fornax SI szakemberei vezették be. A rendszer éles indulása múlt év májusában sikeresen megtörtént.

A Vértes Volán és az Alba Volán közlekedési központba történő beolvadása új informatikai koncepció létrehozását tette szükségessé. Ennek köszönhetően pontos, egységes képet kap működése minden mozzanatáról a több mint 1500 főt foglalkoztató társaság. A vállalatirányítási rendszerrel emellett lehetővé válik például az 530 autóbusz karbantartásának egyszerűbb adminisztrációja, a számlák egységes kezelése, utalása, a kapacitáskihasználtság mérésének támogatása. A több ezer partnerrel dolgozó társaságnál gyorsabbá, ellenőrzöttebbé válik a számlafeldolgozás is, illetve napi szinten követhető lesz a bevételek, kiadások alakulása. A fejlett analitikai funkciókkal egyúttal könnyebben készíthetik elő a szakterületek vezetői a különféle beszámolókat, összességében pedig a teljes vállalati stratégiát.

A havonta 3,5 millió km teljesítésével 7,3 millió utast szállító társaság hatékony működtetésének támogatását várja az SAP vállalatirányítási rendszerétől. Az iparág-specifikus megoldás bevezetése 78 millió forintba kerül, amelyet központosított közbeszerzés keretében valósítottak meg. A KNYKK Zrt.-nél az SAP bevezetésén egy olyan professzionális szakmai csapat dolgozott összehangoltan, ahol a munkatársak többsége közel 20 éve hajt végre hasonló projekteket együtt. A Fornax szakértői csaknem két évtizedes tapasztalat alapján kidolgozott saját projektmenedzsment módszertant követve dolgoznak. Szakembereik munkája során a projektvezetési módszertan szorosan összefonódik az implementálási ütemtervvel, az SAP bevezetési metódusával az úgynevezett ASAP7 implementálási módszertannal. Ez a szakmai megközelítés, valamint a KNYKK motivált projekt csapata és a felső vezetése által biztosított kiemelt támogatás volt a kulcsa annak, hogy a Fornax és a KNYKK az SAP bevezetési projektet a nagyon rövid határidőre, a vele szemben támasztott minőségi követelményeknek mégis megfelelve kivitelezhette.

Az idei nyerteseket, köztük a Fornax SI-t a júniusi prágai SAP Executive Forum során megrendezett ünnepségen hirdették ki. A kihívás azonban itt nem fejeződik be, ugyanis az aranydíjasok automatikusan továbbjutnak a regionális SAP Quality Awards versenyre is, amely már magába foglalja egész Európa, Közel-Kelet és Afrika versenyzőit is. Az aranydíjasok kiválasztása pedig 2017 januárjában veszi kezdetét, miután az SAP régió összes piaci területén lezajlott a helyi küzdelem és kihirdették a területek győzteseit.

SKMBT_22316060206291-1

SKMBT_22316060206320-1